Tessa Yanover

Tessa Yanover  – 1992

Noem mij ouderwets, maar ik hou eigenlijk niet zo van de moderne maatschappij. Of dat inhoud dat ik mijn leven als kluizenaar ga leven, nee hoor. Al zou ik geen problemen hebben met een kleine bungalow nabij het strand. Ik wil iets persoonlijks voor de mens maken. We leven al zo gehaast. Een kaartje, woorden en kleur zeggen zoveel meer. Het begon met simpele schilderingen, maar inmiddels schilder ik van alles op bestelling.

Het begon in groep 3. Toen ik de magie van lezen en schrijven ontdekte. Ik schreef een liedje over de regenboog, de maan en sterren inclusief tekeningetjes. Sindsdien was ik niet meer te stoppen…

‘Creatief, muzikaal en tekstueel, eigenlijk van alle markten thuis.’

Ik schrijf graag. Schrijven is een manier om je woorden kwijt te kunnen. Woorden die vast zitten in je hoofd, gevoel dat je opkropt in je hart. In 2010 ontving ik een gouden tientje van het tijdschrijft Margriet. Het was een kleine column voor Moederdag. Tevens ontving ik met mijn stuk over mijn overleden opa in 2013 een zilveren lepeltje. Twee mooie schatten die ik zal koesteren.

Naast schrijven  hou ik erg van de stilte in de natuur. Wat is stilte? Conficus zei ooit: “stilte is een vriend die je nooit zal veraden” voor mij is stilte, het geluid van de vogels, de wind, het water… Ghandi ziet stilte als een verlichting van je levenspad. Door niet te spreken zie je duidelijker. Ik kan mij daar wel in vinden. Door de kleine dingen in de natuur als een groot geschenk te zien, krijg je meer inzicht in het leven en zie je vaker dingen die andere mensen niet zien. Een palet van kleur bijvoorbeeld. Goede muziek is belangrijk voor je hart en ziel. Ik hou van ritmische klanken. Piano voor de rust, en djembé om een te worden met het ritme en de oerklanken van de natuur. Om moedertje groen beter te begrijpen ben ik natuurgids geworden. Ik zuig kennis op als een zaad wat water nodig heeft om te groeien. Ik wil mijzelf ontwikkelen zoals zo’n zaadje maar of ik ooit een mooie bloem zou worden betwijfel ik. Tenslotte is er zoveel kennis over Flora en Fauna dat je haast  niet weet waar je moet beginnen. Ik heb mijn begin gevonden, daar waar water ophoud en land begint. Het strand….

Zo ben ik altijd opzoek naar nieuwe inspiratie bronnen. Die vind ik vaak in onzinnige dingen, of als ik in bed lig. Er zijn nog zoveel open wegen, elke dag wandel ik door. Ik schilder, voel en leef met mijn hart. Deze beat van mijn hart vind je terug in mijn schilderingen…

…Colour is everywhere

Tessa